Hozzászólás ehhez Érdekes, Határtalanul, Hírek, Képek, Kirándulás, Rólunk szól

Határtalanul blog 2022/2023

1. Nap

A határátlépés után belső Erdély irányába indultunk, átkelve a Király-hágón, ahol megálltunk körülnézni, pihenni.

Következő megállónk Kolozsvár, ahol a történelmi központban nem tudtunk sétálni, mert esett az eső. Az idegenvezetőnk itt csatlakozott hozzánk, és a buszon mesélt a városról. Mátyás király szobra és szülőháza, Szent Mihály templom és a Farkas utcai református templom mellett haladtunk el.

Tordán a sóbányába épp az utolsó pillanatban tudtunk jegyet venni. Több mint száz méter mélységbe ereszkedtünk le.

Hosszabb utazás következett Székelyszentlélekre, ahol a szálláshelyünk volt. Ezen a településen csak magyarul beszélő emberekkel találkoztunk. Első a vacsora volt, utána elfoglaltuk a szállásunkat.

2. Nap

Reggel bementünk a helyi általános iskolába, egy hetedik osztályba. Az ottani igazgatónő beszélt az iskoláról, majd megismerkedhettünk a tanulókkal. Vittünk nekik ajándékokat.

Ezt a napot teljesen a Sóvidéken töltöttük és a só különleges előfordulásaival ismerkedtünk meg. Szovátán a különleges sós Medve-tavat néztük meg, körbe lehetett sétálni, sajnos ezen a napon is szemerkélt az eső és hideg volt.

Parajdon egy másik sóbányát kerestünk fel, így lehetőségünk lett felmérni a két sóbánya közötti különbségeket és hasonlóságokat. 80-100 méter mélységbe ereszkedtünk le egy nagy só tömbbe, ahol templom, múzeum, játszótér található.

Sajnos a Sószorosban nem sétálunk az időjárás és a sár miatt, csak messziről néztük meg. Ezt követően rövid megállónk volt Korond főutcáján az állandó kirakodóvásárban és egy sófaragó házához is elmentünk. Itt megmutatták, hogyan vágják a sótömböket és kaptunk “nyalósót” ajándékba.

Farkaslakán megnéztük a híres székely író, Tamási Áron síremlékét, majd visszautazunk szállásunkra vacsorára.

3. Nap

Reggeli után felkerestük a legnagyobb székelyként számon tartott Orbán Balázs sírját, Szejkefürdőn. Ezt követően Székelyudvarhely, a „székely főváros” nevezetességeivel ismerkedtünk meg: szobor park, református templom, Vas székely, városháza. A zetelaki víztározó mellett elutazva érkeztünk meg Gyergyószentmiklósra, ahol az örmény templomot kerestük fel. Majd a Gyilkos–tó csodálatos szépségével ismerkedtünk meg és a Békás szoros sziklái között sétáltunk.

Később Csíksomlyóra utazunk, ahol a csodatevő Szűz Mária szobrát néztük meg a kegytemplomban, valamint a borvízforrást. Itt lehetett imátkozni a különleges Mária szobor előtt.

Innen visszautaztunk Farkaslakára, és vacsoráztunk.

4. Nap

Becsomagolás után útnak indultunk és az első megállónk Fehéregyházán volt, ahol „Petőfi kútjánál” álltunk meg, mivel állítólag itt látták Petőfi Sándort utoljára élve. Ezt követően Segesvár történelmi központjával ismerkedtünk meg: Óratorony, diák lépcső, bástyák, református templom.

Sajnos Marosvásárhely kimaradt a programból, mert már nem fért bele a programba. Hazaindultunk. A határátkelőnél sokat kellett várni, az esti órákban érkeztünk az iskolához.

A három kísérő pedagógus a “só útján” új szakmát is szerzett: SÓBÁNYÁSZOK 🙂

Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

2023. 06. 05.

Ezen a napon az iskolánk tanulói  és tanárai összegyűltek az iskola aulájában.

Az 1920. június 4- én zajlott történelmi esemény felidézése, a műsor alatt bemutatott dalok és zenék meghatottak mindannyiunkat.

A korabeli fényképekkel és plakátok bemutatásával, videó bejátszásokkal változatos és színvonalas megemlékezéssel méltó emléket állítottunk.

A megemlékezés keretein belül a Határtalanul! kirándulás élménybeszámolójára is sor került.

A kísérő pedagógusok, valamint az osztályfőnökök a kiránduláson részt vett gyerekekkel együtt, egy színvonalas prezentáció készítettek és mutattak be az érdeklődő közönségnek.

A műsor végén együtt elénekeltük a Székely Himnuszt.

A megemlékezés után az alsó tagozatos gyerekek a Kahoot!  program segítségével  interaktív módon ismerkedhettek meg a történelmi esemény részleteivel.

Megnézték a Mese Trianonról című animációs filmet.

Hozzászólás ehhez Érdekes, Események, Hírek, Közérdekű, Sport

Jótékonysági FITT MIX Iskolánkban

Forrás: https://www.facebook.com/fittjovoalapitvany

JÓTÉKONYSÁGI FITT-MIX 💚💙
Jövő szombaton együtt edzünk a FITT JELENÉRT és a FITT JÖVŐÉRT!
Belépő nincs, adományokat gyűjtünk a Boldog Gyermekkor Alapítvány számára! 💚💙
Csak annak tudunk biztosan eszközt adni, aki regisztrál itt:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdrEOVlb9ODhf…/viewform
Mindenkit szeretettel várunk!!!!!

Lájkolj és kövess minket a Facebookon, hogy első kézből értesülhess híreinkről! https://www.facebook.com/AranyJanosCsepel

Hozzászólás ehhez Érdekes, Gyermeknap, Hírek

GYERMEKNAP

DÖK-nap – GYERMEKNAP

 Május 27. péntek –  tanítás nélküli munkanap lesz iskolánkban. Ezen a napon tartjuk meg a DÖK-napot/ GYERMEKNAPI programokkal.

Két szekcióra jelentkezhetnek a diákok (alsós diákok 15, a felsősök 20 szekcióból választhatnak).

A két kiválasztott programra május 23-25-ig lehet jelentkezni. A programokon korlátozott létszámban lehet részt venni, így kérjük a diákokat, hogy minél előbb jelentkezzenek a programokra. Azok a diákok, akik nem regisztráltak egy programra sem, őket a megmaradt helyekre fogjuk beosztani.

Jelentkezés az iskola aulájában felállított jelentkezési pontokon, az 1. és 2. osztályosoknak az osztályfőnöknél.

Felsős diákok programja 8:00-13:00-ig tart. Ezután hazamehetnek. Alsós diákok: 8:00-16:00-ig tudnak ezen a napon is maradni iskolánkban, szülői kérésre ezen a napon is 14:00 órától hazavihetők.

Üdvözlettel,  Diák Önkormányzat

Hozzászólás ehhez Érdekes, Eredményeink, Hírek, Sport, Verseny

Magyarország Szenior Mezei Bajnoksága

Iskolánk testnevelő tanára, Örvendi Sándorné Edit, 4500 méteren, W60 kategóriában, a Csepeli DAC színeiben MAGYAR BAJNOK lett!

„Kevés, hogy önmagában csak álmaink legyenek, ha nincs jövőképünk, ha nem tűzünk ki konkrét köztes állomásokat, és ha nem tervezzük meg az odavezető utat, akkor csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jutunk el a célig. Tervezés nélkül nem jutnánk el sehova.” – Kemény Dénes

Büszkék vagyunk rád, szívből gratulálunk!