Hozzászólás ehhez Érdekes, Események, Színház-koncert

2019.10.01. Hangverseny az aulában a zene világnapján

Az idén is sikerült meglepnünk tanulóinkat október 1-jén, a zene világnapján egy kis koncerttel az iskolában. Ez a nap minden felsős osztálynak és a 4.-eseknek kellemes zeneszóval indult a Zeneakadémia fiatal művészeinek és a Művészetek Palotája partneri támogatásának köszönhetően.

Az interaktív előadás nemcsak zenei élményt nyújtott, de gondolkozásra és még nagyobb figyelemre ösztönözte az ifjú közönséget. Magyar zene szól vagy idegen? Bartók vagy Mozart? Páros vagy páratlan a ritmusa, a lüktetése a műnek? Hány versszakos vajon a gyönyörű régi népdalunk, amit még soha nem hallottunk?


Ilyen és ehhez hasonló kérdések irányították figyelmünket a népdalok varázslatos világára, a stílusok közötti különbözőségre, s sikerült a zeneszámok közt ráismernünk a sajátjainkra. Az előadók végül megénekeltettek minket is, akik hálásan mondtunk köszönetet a remek előadásért.
Juhász Istvánné

Hozzászólás ehhez Érdekes, Események, Színház-koncert

Rendhagyó irodalomórák

A Gór Nagy Mária Színitanoda évről évre színvonalas előadásokkal hozza közel a tanulókhoz az iskolában tanult irodalmi műveket. Most Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című elbeszélő költeményét mutatták be ötletesen dramatizálva a Szabó Magda Közösségi Tér nagytermében, melyet iskolánk 6. és 7. évfolyama is megtekintett. 


Még az idén több hasonló élményben lesz részünk, s kíváncsian várjuk Karinthy Frigyes, Ady Endre műveinek feldolgozását és A Pál utcai fiúk dramatikus változatát is.

Hozzászólás ehhez Érdekes, Színház-koncert

2019.02.14. Modern balett a Müpában

Különleges élményben volt része annak a 34 tanulónak, aki megtekintette az Aurora c. balettelőadást a Művészetek Palotájában.
Csajkovszkij világhírű Csipkerózsika zenéjére a Coincidance Táncszínház mutatta be új felfogásban az alvó szépség mesevilágát a kortárs táncművészet nyelvén.

Hozzászólás ehhez Érdekes, Színház-koncert

2019.02.18. Busójárás

A mohácsi  télűző szokásokkal ismerkedtünk farsang derekán a Müpá-ban.

A Tanac táncegyüttes előadása,  Navratil Andrea meséje és a közösen tanult dalok elvarázsolták a hallgatóságot.

A legszerencsésebbek pedig még pacsizhattak is a busókkal!

Hozzászólás ehhez Események, Színház-koncert

2019.02.06. Hangverseny a Királyerdei Művelődési Házban

Február 6-án délután hangversenyen voltunk a Királyerdei Művelődési Házban. A Filharmónia szervezésében megtekintettük a „Trio a la Kodály” interaktív műsorát. Tanulóink nagyon élvezték a fiatal művészek érdekes hangszereket is bemutató improvizációs előadását  és a játékos feladatokat.
Kodály módszerét követve a magyar népdal az alapja a zenekar sajátos hangzásvilágának, mely a gyerekekhez is közel került, főleg, mikor a kis közönségnek kellett a dallamot énekelni: A Tavaszi szél vizet áraszt és a Kis kece lányom soraira a zenekar előttünk rögtönözte a variációkat.
Testközelből láthattunk igazi tárogatót, mely annál értékesebb, hogy 120 éve készítették. (A művész nagyapjáé volt.) Az ütősök is tetszettek a gyerekeknek, főleg az UFO-ra emlékeztető fémből készült ”hang”. (A kép jobb oldalán)

Köszönettel tartozunk a szervezőknek és a művészeknek (Oláh Dezső – zongora, Erdő Zoltán – klarinét, tárogató, Tar Gergely – ütőhangszerek) a nagyszerű élményért, amelyben részünk lehetett!

  1. február 10.

Juhász Istvánné